Bhp hipertenzija


bhp hipertenzija tromboza, hipertenzija

Literatura Uvod Tegobe donjeg dijela urinarnog sustava engl. LUTS — lower tract urinary symptoms najčešće dijelimo na opstrukcijske i iritacijske.

bhp hipertenzija anksioznost i povisen tlak

Pažljivom i ciljanom anamnezom često možemo od pacijenta dobiti podatak o "vodećem simptomu" te potom jednostavnim pretragama uroflowmetrija, dnevnik mokrenja, UZV procjena rezidualnog urina No često kada verificiramo uvećanu prostatu iritacijske simptome u potpunosti ignoriramo ili ih čak pripisujemo uvećanoj prostati te time "mokraćni mjehur" zanemarujemo kao mogućeg su krivca za navedene simptome. A čovjek smije imati i dvije bolesti u isto vrijeme; zar ne?

  1. Benigna hiperplazija prostate - PLIVAzdravlje
  2. Benigna hiperplazija prostate - osnovne informacije i korisni savjeti - manastirea-crasna.com
  3. Što je visoki krvni tlak kako ga liječiti
  4. Da možete jesti piti s hipertenzijom
  5. Benigna hiperplazija prostate (BHP) · Poliklinika Intertim

Kada spomenemo "dvojnu terapiju" automatizmom mislimo na finasterid ili dutasterid uz dodatak tamsulozina jer tu kombinaciju već dulje vremena koristimo u tegobama bhp hipertenzija sa benignim uvećanjem prostate. Tek odnedavna pojedini urolozi kombiniraju "dvojnu terapiju" u vidu tamsulozina uz dodatak solifenacina ili darifenacina.

Recentna studija nije prvi pokušaj takove terapije; naime mnogo kolega je to već ranije pokušalo no nikada sistematično i uglavnom "kada više nisu znali što bi dali pacijentu".

Liječenje benigne hiperplazije prostate

Prikaz slučaja Bolesnik je zadovoljan učinkom trojne terapije te je dobro informiran o mogućim nuspojavama te važnosti redovite kontrole. Radi se o godišnjem muškarcu koji dulje vrijeme ima smetnje mokrenja. Radi bhp hipertenzija je pregledan u drugoj bhp hipertenzija gdje je urološki obrađen.

  • Kod neliječenih bolesnika može doći do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kao što su: retencija urina zaostajanje urina u mokraćnom mjehuruučestale upale mokraćnog mjehura, učestale pojave  krvi u mokraći recidivne makrohematurijekamenci mokraćnog mjehura, divertikli mokraćnog mjehura i bubrežna insuficijencija uzrokovana dugotrajnom opstrukcijom radi BHP-a.
  • Liječenje benigne hiperplazije prostate
  • Trojna terapija u BHP– ima li smisla? - manastirea-crasna.com

Požalio se urologu na učestalo dnevno 10 do 15 puta i noćno prosječno puta mokrenje kao i na osjećaj da se ne izmokrava do kraja. Klinički je prostata povećana i "benignih" karakteristika.

Doksazosin

Sonografski je prostata volumena oko bhp hipertenzija dok su bubrezi i mjehur bez osobitosti. Nakon mikcije u mjehuru zaostaje oko ml urina. Također je učinjena i uretrocistoskopija kojom su verificirani uvećani djelomično opstruktivni lateralni režnjevi i uvećan srednji režanj koji odiže unutarnje ušće uretre.

Bhp hipertenzija mu je ordinirao tamsulozin te preporučio operacijsko liječenje TURP - transuretralnu resekciju prostate s objašnjenjem kako obzirom na izraženost tegoba i dob stanje može biti samo lošije. Pacijent nije bio sklon operacijskom liječenju te bhp hipertenzija javio u našu ustanovu po "drugo mišljenje". Učinjen je fizikalni pregled i uvid mjerne jedinice za krvni tlak nalaze te se anamnestički doznaje kako bolesnika najviše smetaju dominantne iritativne tegobe, dok ga opstruktivne smetaju vrlo malo.

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Savjetovano mu je da nastavi uzimati tamsulozin te još učini i dnevnik mokrenja radi objektivnizacije subjektivnih tegoba. Tada je sonografski bilo oko 60 ml rezidualnog urina. Bolesniku su objašnjeni multipli uzroci njegovih smetnji mokrenja.

bhp hipertenzija sta je srcani pritisak

Rečeno mu je kako je glavnina njegovih tegoba "iritacijske" naravi te je bhp hipertenzija njihovo medikamentozno liječenje. Također, ni opstrukcijske tegobe nisu zanemarive pa je potrebno i terapija za njih. Objašnjeno mu je kako bi operacijsko liječenje vjerovatno bilo samo dio tretmana te kako nije isključeno da će operacija ipak u konačnici biti potrebna.

Simptomi i znaci benigne hiperplazije prostate

Nadalje, jasno mu je naznačeno kako terapija "iritacijskih" tegoba može uzrokovati pogoršanje opstrukcijskih tegoba; u prvom redu retenciju mokraće.

Bolesnik je ponovno izrazio nespremnost za operacijsko liječenje te bhp hipertenzija želju da pokuša sa medikamentoznom terapijom. Stoga bhp hipertenzija uz tamsulozin ordinirani još i bhp hipertenzija u dozi 5mg i finasterid. Naručen je na kontrolu za 2 tjedna radi uvida u terapijski efekt.

bhp hipertenzija bilo hipertenzija može sama riješiti

Na kontrolnom pregledu za dva tjedna bolesnik navodi kako uz trojnu terapiju osjeća bitno poboljšanje iritativnih tegoba. Uvidom u dnevnik mokrenja vidljivo je kako se kapacitet mjehura povećao, žurnost osjetno smanjila kao i broj mikcija dok urgentnih inkontinencija više uopće nema.

Nakon mikcije sonografski u mjehuru zaostaje oko ak ml urina kao i ranije. Tri mjeseca nakon toga bolesnik navodi kako je subjektivno dobro; sada je zadovoljan i mlazom mokraće; nikturiju ima samo povremeno.

bhp hipertenzija to znači hipertenzija 3 stupnja rizika 2

Također, osjećaj rezidualnog urina ima samo povremeno. Urgentnih inkontinencija više uopće nema.

Sonografski nakon mikcije u mjehuru zaostaje oko bhp hipertenzija ml urina kao i ranije. Bolesnik je zadovoljan učinkom trojne terapije te je dobro informiran o mogućim nuspojavama te važnosti redovite kontrole.

bhp hipertenzija pročišćavanje krvi za hipertenziju

Predviđen je za kontrolni pregled za mjeseci. Zaključak Iz navedenog prikaza slučaja je vidljivo kako je kod visoko motiviranih i intelektualno "neprikraćenih" pacijenata, uz dozu opreza, moguće uspješno primjenjivati tzv.

Benigna hiperplazija prostate

Takve bolesnike bi trebalo upozoriti na moguće nuspojave lijekova te pomno pratiti prva kontrola tjedna od uvođenja terapije; iduća za mjeseca te dalje svakih mjeseci. Ovaj nas prikaz slučaja još jednom podsjeća kako je najvažnije anamnestički doznati "vodeći" simptom te prema njemu krojiti daljnu dijagnostičku obradu i terapijsku intervenciju.

Navedenom terapijom je moguće srednjeročno, a možda i dugoročno izbjeći operacijsko liječenje kod pojedinih bolesnika te svakako ima smisla započeti i takovu vrstu terapije kod dobro motiviranih i informiranih pacijenata koji su neskloni operacijskom liječenju. ISBN Eur Urol.