Dan hipertenzije


dan hipertenzije

Hitovi: Svjetski dan hipertenzije Svjetska liga dan hipertenzije borbu protiv hipertenzije Direktan odnos između povišenog arterijskog tlaka i kardiovaskularnog rizika je odavno prepoznat. Naime, arterijska hipertenzija je neovisni glavni čimbenik rizika za koronarnu bolest i cerebrovaskularne bolesti, aneurizme arterija, aterosklerozu, kronično oštećenje bubrega, oštećenje očne pozadine krvnih žila mrežnice oka.

Taj rizik raste kontinuirano s porastom krvnog tlaka. Prema procjeni stručnjaka bolesti srca i krvnih žila velikim je dijelom moguće  spriječiti, tako da posljednjih desetljeća jačaju aktivnosti koje su usmjerene prevenciji razvoja tih bolesti.

dan hipertenzije

Europsko udruženje kardiologa  donijelo je smjernice kako bi se došlo do svijesti svakog pojedinca o važnosti osobnog utjecaja na dan hipertenzije zdravlje. Formulirali su  jednostavnu šifru zdravlja koja naglasak stavlja na važnost primjene preventivnih dan hipertenzije u zaštiti od razvoja bolesti srca i krvnih žila upozoravajući na glavne faktore rizika odgovorne za nastanak tih bolesti.

  1. Svjetski dan hipertenzije | Medikor
  2. Čučanj i hipertenzija
  3. Kardio i hipertenzija
  4. Hipertenzija suprotnom jelo
  5. Svjetski dan hipertenzije – „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“ | Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  6. Početak bolesti nema simptoma.
  7. Tema obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije —
  8. I ove godine obilježili smo Svjetski dan hipertenzije javno-zdravstvenom  akcijom  na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Promjena lošeg zdravstvenog ponašanja vezana uz prestanak pušenja jedna je od najvažnijih mjera. Tjelesna neaktivnost je jedan od glavnih promjenjivih rizičnih čimbenika za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila.

Svjetski dan hipertenzije u petak Objavljeno Hrvatski zavod za javno zdravstvo Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije inicirala je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije Tema obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije - Od prošle godine se i cijeli mjesec svibanj proglašava "Mjesecom mjerenja krvnog tlaka".

Rezultati istraživanja pokazuju da osobe koje provode uglavnom sjedilački način života imaju dva puta veći rizik od oboljevanja u usporedbi s aktivnim osobama. Povišeni krvni tlak je unatoč snažnoj povezanosti sa spriječivim rizičnim čimbenicima i učinkovitim lijekovima za liječenje vrlo često loše kontroliran. Naime zbog "tihog" početka bolesti, bez značajnijih smetnji velik dio osoba dan hipertenzije ne zna za postajanje bolesti.

dan hipertenzije

Kod osoba koje se  liječe izuzetno je važno kontinuirano i trajno uzimati terapiju kako bi se bolest držala pod kontrolom. Prehrana bogata zasičenim mastima pridonosi razvoju bolesti srca i krvnih žila.

Svetski dan hipertenzije 1705

Smanjenje dan hipertenzije tjelesne mase u preuhranjenih i pretilih osoba dokazano ima povoljne učinke na razinu kolesterola u krvi, povišeni krvni tlak i šećernu bolest. Unatoč napretku u prevenciji, dijagnostici i liječenju visokog krvnog tlaka, hipertenzija ostaje važan javnozdravstveni problem kao  jedan od najvažnijih preventabilnih uzroka prijevremenog umiranja.

dan hipertenzije

Obilježava je šuljajući, "tihi" početak bez simptoma, tako da neliječena hipertenzija dovodi do dan hipertenzije ireverzibilnih promjena i do niza komplikacija koje su odgovorne za lošiju kvalitetu života i prijevremenu smrtnost. Iako ponekad simptomi kao što su glavobolja, crvenilo lica, omaglice i umor mogu upozoriti na povišenje krvnog tlaka, to je obično bolest bez pouzdanih i dan hipertenzije simptoma. Hipertenzijom definiramo sistolički arterijski tlak od mmHg i više, uz dijastolički tlak od 90 mmHg.

Krvni tlak - Osnovni je cilj informiranje i edukacija opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog i srčanog udara te drugih dan hipertenzije i bubrežnih bolesti. Mnogi ljudi koji pate od hipertenzije nisu uopće svjesni da imaju visok krvni tlak budući da ovo stanje može proći bez popratnih simptoma. Do spoznaje o tome da pate od visokog krvnog tlaka dolazi tek nakon pretrpljenog moždanog udara. Trebamo redovito mjeriti krvni tlak Svjetski dan hipertenzije pokrenula je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije

Vrijednosti krvnog tlaka mijenjaju se tijekom dana, ovise o tjelesnoj aktivnosti, emocionalnom stanju, stupnju stresa, dobu dana… Tablica 1.