Hipertenzija gori


Prema podacima hipertenzija gori, od povišenog krvnog pritiska pati od 10 do čak 15 odsto adolescenata, a posebno brinu hipertenzija gori da je to oboljenje sve češće kod djece, pišu Dnevne novine. Objavljeno: Dječji kardiolog, primarijus dr sci. Svjetlana Zeković, upozorila je da hipertenzija gori brojna zapažanja koja upućuju na to da hipertenzija odraslih može početi već u dječjoj dobi, posebno muške populacije.

hipertenzija gori

Blagovremeno otkrivanje hipertenzije u to vrijeme bio bi, kaže ona, put za bolje razumijevanje nastanka, mogućnost prevencije i liječenja, ali i prognoze te bolesti kod odraslih. Tako visoke brojke nalažu mjerenje krvnog pritiska u sklopu rutinskih i sistematskih pregleda djece i mladih.

hipertenzija gori

Definicija hipertenzije u djece i adolescenata je povećanja dijastolnog krvnog pritiska preko vrijednosti 95 centila za dob, pol i visinu, potvrđeno u tri mjerenja, učinjena u tri zasebna pregleda, objasnila je Zeković za Dnevne novine. Prema njenim riječima, hipertenzivna bolest nije rijetka kod djece. Dijete može imati hipertenziju koja prati neku primarnu bolest bubrega, endokrinog sistema, srca i krvnih sudova, mozga, sistemnu bolest vezivnog tkiva, malignu ili drugu osnovnu bolest.

hipertenzija gori

Tada govorimo o sekundarnoj hipertenziji. Ako nema jasnog organskog uzroka, riječ je o primarnoj arterijskoj hipertenziji AHkoja se naziva još i esencijalna, objasnila je Zeković. Pedijatar u podgoričkom Domu zdravlja dr Paša Divanović ocijenila je da je združena društvena akcija potrebna ne samo da se poboljša otkrivanje i liječenje visokog krvnog pritiska kod djece i adolescenata nego u još većoj mjeri da se u najširoj javnosti razvije svijest o značaju zdravih stilova ponašanja.

hipertenzija gori

Foto: ambassadors. Preradjene zitarice make treba da izbjegavaju da daju djeci.

hipertenzija gori

Med, jajatople kifle, jogurt, sir, prsut ako se moze masline, voce jabukuslijvu krusku, grozdje, SOK OD drenjina domaci, narandze. Morske ribe makar jednom sedmicno, I speeches a limunom I bijelim lukom I maslinovim uljem, cvekle I salate.