Nuspojave hipertenzije. Kardiolog razbija 10 mitova o povišenom krvnom tlaku


Arterijska hipertenzija uzrokovana lijekovima - 1.

 • Hipertenzija - PLIVAzdravlje
 • Problemi u liječenju arterijske hipertenzije - 2.
 • Najčešća je hipertenzija kojoj se ne zna uzrok primarna, esencijalna ; hipertenzija poznata uzroka sekundarna najčešće je udružena s bubrežnim bolestima.
 • Concor protiv hipertenzije
 • MSD priručnik dijagnostike i terapije: Arterijska hipertenzija
 • Za imunitet za hipertenziju

Josip Vincelj dr. Arterijska nuspojave hipertenzije vodeći je kako staviti hipertenzije rizika za kardiovaskularne bolesti. Broj bolesnika s arterijskom hipertenzijom u stalnom je porastu.

nuspojave hipertenzije

Povećanje broja hipertoničara povezano je sa starenjem populacije i  povećanjem prevencije pretilih osoba. Prema etiologiji arterijsku hipertenziju dijelimo na primarnu i na sekundarnu.

Prednosti lijekova protiv visokog tlaka za blagu hipertenziju nisu jasne

Sekundarna arterijska hipertenzija nuspojave hipertenzije biti uzrokovana brojnim stanjima i čimbenicima. Jedan od uzroka sekundarne arterijske hipertenzije je nuspojava nekih lijekova. Čini se da se ovom problemu ne pridaje dovoljno pozornosti. Određene skupine lijekova mogu uzrokovati arterijsku hipertenziju ili mogu utjecati na povišenje krvnog tlaka u bolesnika koji već primaju antihipertenzivnu terapiju. Arterijsku hipertenziju mogu uzrokovati lijekovi kojima liječimo akutne ili kronične bolesti.

Utjecaj lijekova na povišenje krvnog tlaka može biti na nekoliko načina. Nuspojava nekih lijekova može biti povišenje krvnog tlaka.

Lijekovi za nuspojave hipertenzije ,kako stabilizirati tlak u hipertenziji

Arterijska hipertenzija uzrokovana lijekovima može biti privremena, a s druge strane može biti jedini uzrok povišenog krvnog tlaka. Lijekovi također mogu pogoršati preegzistentnu arterijsku hipertenziju.

Izlečite hipertenziju: Namirnice koje efikasno snižavaju krvni pritisak

Različiti lijekovi imaju višestruke mehanizme u nastanku arterijske hipertenzije. Jedan od mehanizama je zadržavanje vode i soli u nuspojave hipertenzije, zatim aktivacija simpatičkog živčanog sustava ili direktno djelovanje na glatku muskulaturu stijenke arterija.

Ostali mehanizmi djelovanja za sada nisu u potpunosti definirani.

nuspojave hipertenzije

Postavlja se pitanje kako možemo dokazati da je arterijska hipertenzija uzrokovana lijekovima tj. Kod odgovora na ovo pitanje važno je naglasiti da je arterijska hipertenzija uzrokovana lijekom prolaznog karaktera.

Hipertenzija je puno ozbiljnija bolest nego što mislite. Ovo je sve što trebate znati o tome

Druga važna karakteristika ove sekundarne arterijske hipertenzije je njezino postojanje samo za vrijeme uzimanja inkriminiranog lijeka. I treća karakteristika je vraćanje krvnog tlaka u normalne vrijednosti nakon prekidanja lijeka odgovornog za arterijsku hipertenziju. Akutno povišenje krvnog tlaka nakon uzimanja inkriminiranog lijeka može uzrokovati simptome kao što su glavobolja, mučnina, dispneja i nuspojave hipertenzije u prsima.

nuspojave hipertenzije

Bolesnici s nekim pridruženim bolestima mogu imati još više simptoma zbog akutnog povišenja krvnog tlaka. Lijekovi koji najčešće uzrokuju arterijsku hipertenziju su kortikosteroidi, oralni kontraceptivi, nesteroidni antireumatici, simpatikomimetici, amfetamin, antidepresivi, imunosupresivi, anestetici, hormon rasta, eritropoetin i hormoni štitnjače.

Liječenje hipertenzije

Čak neki dodaci prehrani i vitamini također mogu uzrokovati arterijsku hipertenziju. Alkohol, teški metali i toksini također mogu uzrokovati povišenje krvnog tlaka. Čak i neki antihipertenzivi mogu uzrokovati povišenje krvnog tlaka tj.

 • Problemi u liječenju arterijske hipertenzije - 2. dio - Zdravo budi
 • Robert Bernat, dr.
 • Je li normalno uzimati dva ili tri lijeka za povišeni tlak?
 • Izjave hipertenzija liječnika
 • Prednosti lijekova protiv visokog tlaka za blagu hipertenziju nisu jasne | Cochrane
 • Arterijska hipertenzija uzrokovana lijekovima - 1. dio - Zdravo budi
 • Hipertenzija mlade žene
 • Kardiolog razbija 10 mitova o povišenom krvnom tlaku - manastirea-crasna.com

Hipertenzivni učinak kortikosteroida ovisan je o dozi lijeka. Mehanizam nastanka arterijske hipertenzije uzrokovane kortikosteroidima je zbog zadržavanja vode i soli u organizmu, povećanja udarnog volumena srca, povećanja periferne vaskularne rezistencije i povećanja osjetljivosti krvnih žila na katekolamine.

Problemi u liječenju arterijske hipertenzije - 2. dio

Kod bolesnika s arterijskom hipertenzijom koja je uzrokovana kortikosteroidima potrebna je pozorna restrikcija uzimanja tekućine i terapija diureticima uz kontrolu kalija. Nadamo se da će se skoroj budućnosti pridavati više pozornosti problemu nuspojave nekih lijekova kao važnom uzroku sekundarne arterijske hipertenzije u naših bolesnika.

Ocijenite članak Ocjena 4.